Су-Від або "Sous Vide" - це сучасний метод, новітня технологія приготування їжі у нашому сторіччі.
Сама ідея Sous Vide (дослівно з французьскої «під вакуумом») виникла ще майже 50 років тому, але ж масово доступною
ця технологія стала тільки
на початку, 21-го сторіччя, коли створення вакууму взагалі стало таким же простим і доступним, як і оплата рахунків
по телефону або масова доставка
продуктів кур'єрами. Якщо коротко, то
Су-Від – це технологія приготування їжі у вакуумі
при низьких температурах (нижче +90°С)
Су-Від являє собою унікальну кулінарну техніку, при якій продукти запечатуються в герметичні вакуумні пакети і
потім готуються при відносно низьких температурах (в середньому
це від +62°С до +87°С) на водяній бані за
чітко визначений час. За допомогою цього методу ви зможете досягти такий результат, який неможливо отримати при
звичайному приготуванні.
Довгий час ця технологія була знайома виключно професійним кухарям і здобула більшої популярності тільки наприкінці
20-го сторіччя.
Сьогодні з появою спрощеного і компактного обладнання метод Су-Від прийшов і в звичайні будинки. Шеф-кухарі та
цінителі кулінарії люблять Су-Від за:
-
Стабільний і передбачуваний результат. Завдяки точному контролю часу і температури, при
кожному приготуванні ви отримуєте однаково смачний результат. Продукти зберігають свої
кращі смакові якості і текстуру, не пересушуються і не залишаються сирими всередині, так як
низькі температури делікатно впливають на їх структуру.
-
Збереження корисних якостей продуктів. Одна з ключових переваг технології.
Су-Від дозволяє харчуватися з максимальною користю для організму, завдяки, знову ж,
низьким температурам, які не руйнують вітаміни і корисні мікроелементи.
Корисні речовини не вимиваються водою, тому що з нею нема прямого контакту.
-
Смак. Продукти нудяться у власному соку, тому вони виходять ароматними, щільними за
текстурою і ніжними на смак.
-
Скорочення втрат. Їжа, приготована традиційним способом, висихає, через що вона втрачає
багато якостей: смак, текстуру, соки, обсяг і т.п. Наприклад, традиційний стейк втрачає
близько 40% обсягу в результаті висихання. Стейк Су-Від, навпаки, залишається соковитим і
зберігає свій первісний обсяг.
-
Оптимальний терміни готування. Необов'язково відразу готувати продукти, їх можна
зберігати. Вакуумна упаковка продовжує термін придатності продуктів і зберігає їх
властивості, тому страви можна зберігати в холодильнику до тижня або заморозити.
-
Відсутність канцерогенів. Під час приготування не використовуються зайві масла і жири, що
істотно знижує калорійність страви і підвищує її корисність.
-
Зменшення навантаження на професійній кухні. Професійне обладнання для Су-Від дозволяє приготувати і
заготовити кілька порцій страв за раз, що дуже зручно в умовах
ресторану. Крім того, немає необхідності стежити за приготуванням, що значно оптимізує процес.
-
Можливість планування свого графіка. За допомогою приладів, можна, наприклад, поставити вечерю на весь
день готуватися і спокійно виїхати на роботу. Сучасний пристрій
та обладнання Су-Від почнуть та завершать процес автоматично. Після повернення додому залишиться тільки додати
страві ще більш апетитний вигляд і подати до столу.
-
Зручне планування харчування і підрахунок калорій. Якщо ви стежите за харчуванням, займаєтеся спортом і
рахуєте калорії, Су-Від допоможе підтримувати здоровий спосіб
життя. Ви можете приготувати кілька порцій страв з урахуванням БЖВ (білки / жири / вуглеводи) і калорій,
розкласти по пакетах і кожен день харчуватися відповідно до своєї
норми. Крім того, ви будете отримувати білки, вітаміни і мікроелементи в повному обсязі, так як страви Су-Від
багаті ними.
-
Відсутність забруднень. Завдяки Су-Від, не потрібно годинами чистити кухню і мити посуд. Досить злити
рідину з ємності і протерти прилад, якщо ви його використовували.
Максимум потрібно буде помити одну сковороду, якщо ви вирішили додатково обсмажити продукт.
Однак, не тільки професіоналам в кулінарії метод припав до душі. Сьогодні, в епоху здорового способу життя,
правильного харчування та фітнесу за технологією Су-Від готують:
- спортсмени
- вегетаріанці та вегани
- ті, хто стежать за раціоном і піклуються про здоров'я
- ті, хто хоче підтримувати / підкоригувати форму
- домашні кулінари, які цікавляться технікою.
І це невипадково. Су-Від дійсно корисний для організму з ряду причин:
- Зберігає 90% вітамінів і поживних речовин. Низькі температури, які використовуються в Су-Від, не руйнують
харчові волокна і структуру білка. Тому продукти зберігають
свою поживну цінність.
- Су-Від продукти легше засвоюються. У процесі приготування поживні речовини, що містяться в овочах, стають більш
доступними для перетравлення. А тваринний білок-
колаген перетворюється в желатин, який легше засвоюється організмом.
- Су-Від сприяє омолодженню шкіри, поліпшенню самопочуття і зміцненню суглобів. Вищезгаданий колаген грає важливу
роль в будові нашого тіла. Він живить не тільки
зв'язки і сухожилля, але і надає сяйво шкірі, волоссю і нігтям.
- Страви готуються без масла і жирів. Їжа ні до чого не прилипає і не пригорає, тому зайве масло не
використовується.
- Страви виходять низькокалорійними. Це випливає з попереднього твердження. Оскільки олія не використовується,
страви мають низький рівень холестерину і менше
калорій.
Однак, як і в інших речах, ця технологія має деякі недоліки, про які буде сказано у кінці статті.
Важлива частина Су-Від – це упаковка продуктів у
вакуумні пакети
Вакуумування - це процес, при якому продукти поміщають у вакуумний пакет, відкачують все повітря і
герметично запаюють пакет.
Вакуумування - важлива частина технології Су-Від.
Здавалося б, навіщо потрібно вакуумувати продукти, якщо вони готуються в гарячій воді. Насправді, без
вакуумної упаковки не вийшов би той результат, за який люблять Су-Від. Саме вакуум стримує всі соки,
аромати і смаки, які б витекли і розсіялися при звичайному приготуванні. І оскільки вміст пакета повільно
нудиться у власному соку, блюдо набуває по-справжньому ніжну текстуру.
Крім того, вакуумна упаковка продовжує термін придатності продукту в 3-4 рази. Тому вам необов'язково
відразу готувати страву. Продукт в пакеті під вакуумом можна покласти в холодильник або морозильник.
А потім ввечері дістати і приготувати. Так можна розпланувати харчування на тиждень.
Пакет обов'язково повинен бути якісним. Він не повинен розкритися або порватися під час приготування,
інакше результат буде зіпсований. Крім того, важливо стежити, щоб пластик в ньому був нетоксичний.
Тому краще віддавати перевагу професійним пакетам для Су-Від, які робляють з безпечних видів
пластику — поліетилену (п/е) та поліпропілену (п/п).
Якісним повинен бути і вакуум. Можна видалити вручну повітря з пакета. Але в такому випадку є ризик, що в пакеті
залишиться зайве повітря і ви не отримаєте результат, який
очікуєте. Якщо ви хочете, щоб приготування було передбачуваним і досконалим, варто користуватися вакуумним
пакувальником.
Зараз є безліч бюджетних і компактних моделей вакуумних пакувальників (vacuum sealers), які без зайвих зусиль можна
розташувати навіть на маленькій кухні.
В роботі й управлінні такі компактні пакувальні машини дуже прості, набагато простіші ніж, наприклад, пральні
машини.
Чим Су-Від відрізняється від інших технік
Для того, щоб приготування по Су-Від відбулося, необхідні три обов'язкових умови:
- Точний контроль температури водяної бані та часу.
- Рівномірний рух води всередині ємності.
- Якісний вакуум.
Чому це важливо? Розглянемо на прикладі стейка.
Звичайна жарка стейка
- По краях м'ясо пересмажується, а внутрішня зона залишається сирою
- При відхиленні температури стає сухим і жорстким
- Набуває непривабливий блідий відтінок, виглядає "несвіжим"
- Втрачає протеїн та інші поживні речовини
Су-Від стейк
- М'яка, соковита і ніжна текстура від краю до краю.
- Хрустка рум'яна скоринка.
- Апетитний вигляд.
- Багатий протеїном і корисними мікроелементами.
Такий результат досягається за рахунок безкисневих умов вакууму, підтримки необхідної
температури і рівномірного обертання води в ємності. При звичайному приготуванні температура
занадто висока і сильно коливається, тому продукти швидко висихають, випаровуються волога і
соки.
На відміну від традиційних технік, технологія Су-Від дозволяє експериментувати. Той же самий
стейк можна готувати від 1-ї до 3-х годин при різній температурі і отримати зовсім інші результати.
Якщо ви порівняєте стейк, який готувався 1 годину, і тригодинний стейк, ви помітите, як
відрізняються волокна, колір, текстура. Те ж саме зі стейками, які готувалися за однаковий період
часу, але при різній температурі. Однак, в будь-якому випадку, м'ясо залишається ніжним,
соковитим і дивно м'яким - це незмінно при приготуванні методом Су-Від.
Що потрібно, щоб почати
Насправді, вивчити та оволодіти технологію Су-ВІд дуже просто. Вам знадобляться:
- Харчова плівка (пластикові пакети)
- Ємність з водою
- Термометр (градусник)
- Сам продукт, який ви хочете приготувати.
Давайте уявимо, що готуємо курячу грудку. Послідовність дій наступна:
- Помийте і висушіть куряче філе.
- Оберніть грудку плівкою (або покладіть в пакет).
- Випустіть все повітря і закрийте всі просвіти, куди може проникнути вода.
- Візьміть велику каструлю і налийте в неї води. По можливості використовуйте ємності максимального обсягу,
так контроль температури буде більш точним.
- На плиті виставите повільний вогонь, поставте ємність на конфорку і помістіть туди запечатану грудку. І все.
Грудка буде варитися близько 1 години.
Головне – це стежити за тим, щоб вода не закипала, а її температура залишалася в межах +70°C.
Після завершення приготування грудку можна
- Обсмажити на сковороді, грилі або газовим пальником для рум'яної скоринки.
- Прикрасити додатковими спеціями, овочами, лимоном та ін.
Тут великий простір для фантазії. У будь-якому випадку, грудка не втратить соковитість, ніжність і поживні
речовини.
А якщо хочеться ідеально
Якщо ви хочете досягти досконалого результату і не стояти годинами над каструлею з термометром, то вам
знадобиться нескладне обладнання:
- Вакуумний пакувальник
- Рулон вакуумних пакетів або набір контейнерів
- Занурювальний циркулятор-термостат (immersion circulator) з ємністю або маленька водяна піч.
Багато пристроїв та обладнання Су-Від оснащені сенсорними дисплеями та автоматичними режимами, тому вони дуже
прості у використанні.
Крім того, більшість моделей управляються зі смартфона через фірмові додатки.
Тоді етапи приготування будуть дещо інші. Знову уявляємо, що готуємо грудку, але вже за допомогою занурювального
циркулятора:
- Помістіть попередньо очищену і обвалену в спеціях грудку в вакуумний пакет.
- Відкрийте кришку вакуумного пакувальника, покладіть відкритий край пакета на зварену планку.
- Закрийте кришку і натисніть до клацання. Якщо пристрій дозволяє вибрати тип продукту-твердий, сухий, вологий або
м'який, натисніть відповідні кнопки.
Натисніть кнопку "вакуумування і пайка" (Vacuum & Seal). З пакета автоматично видалиться все повітря.
- Візьміть спеціальну ємність для термостата-циркулятора і заповніть її водою. Якщо у вас немає спеціальної
ємності, візьміть велику каструлю.
- Встановіть термостат-циркулятор і нагрійте ним воду до потрібної температури. Якщо у приладу є додаток, можна
вибрати рецепт і запустити приготування
з уже заданими настройками. Або виставити вручну необхідні час і температуру.
- Занурте пакет курячої грудки в ємність з термостатом.
- Грудка буде готуватися приблизно 1 годину при температурі +65 °С (150 °F). Коли прилад почне роботу, можна
забути про курку на весь період приготування.
Термостат подає звуковий сигнал про готовність. У додатку на смартфоні теж прийде відповідне повідомлення.
Недоліки методу
Sous Vide має деякі мінуси, які роблять технологію недостатньо ефективною:
- Більш тривалий час приготування. Оскільки їжа готується при низьких температурах,
потрібно більше часу, щоб вона приготувалася.
- Незвичний зовнішній вигляд страви. Після приготування страви необхідно обсмажити,
щоб вони виглядали апетитно.
- Ідеальний результат вимагає наявності спеціального обладнання, точного контролю часу
і температури. Вручну складно видалити максимум повітря з пакета, щоб продукти були
якісно завакуумовані. Також самостійно важко відстежити коливання часу і температури.
А коливання навіть в 1 градус може поміняти результат.
Тому, якщо ви хочете досягти досконалого результату, потрібні прилади для Су-Від.
Однак на сьогоднішній день Су-Віду не існує альтернативи в приготуванні корисних і смачних
страв. Інші методи не зберігають корисні речовини і соки продуктів так, як Су-Від.
Тільки Су-Від дозволяє харчуватися правильно, з максимальною користю для організму.
Крім того, при використанні методу неможливо що-небудь перетримати або недоготувати.
Су-Від - це про передбачуваність та якість приготуваня. Це про кулінарний процес без стресу,
суєти і зайвих дій. За це його так люблять кулінари по всьому світу.